Hoppa till sidans innehåll

Från Ridsport om HORK:s stora körtävling

09 JUN 2011 16:39
Framgång på Gotland för kuskarna från Sala.
Suverän körning i maraton bäddade för att segern i elitklassen gick till Eva Kolmodin-Weijmar med shettisparet Almnäs Kanon och Gnistans Okki. Och då var det ändå debut för Okki i svår klass.
Helgens tjusigaste häst var friesern Simon af Riddarhagen, skickligt körd av Jan Thorén, som vann den lätta klassen.
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2016 23:00

Tävlingen i Gropen i Stånga hade lockat ett riktigt stort startfält. Faktiskt det största sedan tävlingarna i Bunge och det är ganska länge sedan. Resan med färjan avskräcker tydligen inte. Det var fler deltagande kuskar från fastlandet än gotlänningar.

En som gästade Gotland för första gången var Anders Larsson med halvblodet Mermac och hustrun Solveig som groom.

Anders ledde den nationella klassen efter lördagens dressyr och precision, men i maraton fick han se sig slagen av Josefine Johannesson och Dilba samt Marika Strömberg och russhingsten Exact. Anders slutade tvåa totalt. Segrade gjorde hemmaekipaget Josefine och Dilba.

-Jag körde lite fel i hinder nummer två och det tog lite för lång tid, säger Anders Larsson som tävlar för Salaortens RF. Mermac har gått i par hos Yngve Käll och har sedan varit i Norge innan Anders tog över honom som läromästare. Anders säger sig vara nybörjare och tycker Mermac är den bästa läromästare man kan tänka sig. Hustrun Solveig har hållit på med hästar hela livet, men för Anders är det lite nyare.

-Jag hade jobbat för mycket och kom på att jag inte hade någon hobby. Vi köpte häst, jag gick en introduktionskurs hos Anders Eriksson och nu är jag fast, säger han.

En annan trevlig bekantskap var Jan Thorén, också hon tävlande för Salaortens RF. Hennes frieser Simon af Riddarhagen väckte berättigad uppmärksamhet.

Hon vann dressyren, kom tvåa i precision och vann Lätt A totalt.

Simon är sex år och har varit hos Jana sedan han var nyfödd. Jana köpte ett friesersto, Marrit, som då var ett år, fick syn på Simon och föll direkt. Marrit är dräktig nu men målet är att köra par med dessa två nästa år.

-Vi är på Gotland för första gången. Det är fantastiskt trevligt och vi kommer gärna tillbaka, säger Jana som hade maken Mattias som groom och medhjälpare.

Elitklassen hade tre startande. Eva Kolmodin-Weijmar var bäst i dressyren med Kanon och Okki, medan Anneli Pettersson/Lothar Matthäus, SORK, var bäst i precision.I maraton var Eva oslagbar med sitt snabba shettispar och hon segrade totalt. -Jag är jättenöjd med hästarna, särskilt som det var Okkis debut i svår. Jag har inte kört för fullt förut, men nu gasade jag på, säger en nöjd segrare.

Tävlingen i Stånga var också riksfinal i lagtävlingen. Här gick segern till Salaortens RF före Billingens Distansklubb.

I det segrande laget körde Sylvia Meissi Johansson/Girli, Lena Hannila/Michelangelo, Jana Thorén/Simon af Riddarhagen samt Gerhard Winroth/Armany.

Skribent: Cattis Jakobsson

 

 

 

SISU

 

Gangvide Farm logo

 

 

Stenstu Kvarn

Gotlands Södra Härads

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Södra Gotlands Rid och Körklubb - Ridsport
Frida Karlqvist, Stånga Liffride 435
62360 Stånga

Kontakt:
Tel: 0703249919
E-post: This is a mailto link